(Архивирано) Битката за Zamunda.NET Продължава - Част 2

the jolly togger

Първо искам да се извиня, че забавих обещаната статия, но отне доста време да се свържа с главните ни заподозрени и да подредя цялата информация с която бях буквално залят за да бъда изцяло обективен.

Поради нестихващите компромати и противоречиви твърдения се разрових по-надълбоко за да стигнем до дъното на случващото се в най-големият български торент тракер. Ще се постарая да остана безпристрастен като базирам твърдения само на факти, ще взема под внимание казаното от двата враждуващи лагера, което може да сторите и вие.

Публикувам информация, която няма да видите в медиите. Информацията е само от най-високите етажи на управлението в двата лагера - не се взимат под внимание коментари на ъплоудъри, модератори и т.нар. "пионки". Успях да уредя дискусия с членове на висока позиция от новото и старото ръководство, които споделиха неказани неща до момента. Част от твърденията в дискусията се потвърдиха, но за друга част ще разчитаме на времето да покаже!

the jolly togger

Ексклузивно: Отговори на новото ръководство на ZAMUNDA.NET 

Личен коментар директно от източника

Ще отпуснете ли малко информация за новият шеф? *
Break е млад, работещ човек. През годините е рискувал много заради бившото ръководство. Като човек създал всичко е взимал смешна заплата, а като се назначи нов човек взима с 25лв. над неговата заплата, което е малко обидно. Едва ли е за 25-те лева, но къде остава лоялността. Човека има семейство и се притеснява за тях покрай връзките на бившото ръководство. През всичките тези години се е чувствал като вербуван от бившото управление, определено каквото се казваше, това се изпълнява без право на избор и много трудно, ама много трудно можеше човек да се отцепи от там, не и човек на неговата позиция.

Нещо ново покрай бившия екип?
- Научихме, че някои интернет доставчици препращат нашият сайт към копията на други домейни. Ако това се случи и с вас, моля сигнализирайте, като напишете името на интернет доставчика, който използвате. Не въвеждайте паролите си в копията на Zamunda.NET! Това действие на доставчиците е грубо навлизане в човешките права на всеки един гражданин в тази държава!

Ще кажете ли малко повече за партийните интереси?
Това с пиратската партия беше невъзможно. Искаха да влязат в политиката покрай друга партия, на която да преотстъпят Замунда за реклама. Първата партия с която се свързаха беше ВМРО, но от там не получиха отговор. След това се свързаха с ПП "Зелените". От там щяха да получат позиции ако не бяхме саботирали цялата процедура. Дори целта да е същата всички познаваме този човек - началника ... знаем до къде ще стигнат нещата. Чухме от него хиляди фантасмагории по този повод, как ще набараме дебелата пачка покрай тези работи, ще си осигурим доживотен комфорт. Ясно е че човек влезе ли в политиката не работи за интереса на народа, а за своя и лесно и бързо се омърсява. Той не е чист, много лесно могат да го манипулират, плюс това той ще вземе само позиция в тази партия - няма да е лидер, няма да решава нещата, той ще слугува и не е ясно какво ще излезе от цялата работа. То потвърдиха думите ни, но преди това си траеха, имаше анкета за коя партия ще гласуват хората, но реално сайта щеше да осъмне с реклами на ПП "Зелените". Саботирахме това да вземат позициите като им разкрихме хората на които ще ги дадат и какви рискове крие това за самата партия, но въпреки това, не искахме да оставяме нещата в тях защото този сайт го е изградил 'brake', той е писал кодове и т.н., не е бил сам но не споменаваме другите хора, те не са в бившия екип. Хората в бившия екип са модератори и администратори от преди максимум 2 години. Двама - трима души са от 2 години, целият  екип се сменя 5 или 6 пъти. Това е показателно какво се случва в кухнята. Ще ни кажете ли нещо за старото управление, шефа?
Безумни идеи се даваха и правеха. Последната идея беше да не може да се качва торент с жанр комедия и драма едновременно. Има толкова много дребни детайли. Този човек се нагуши с много пари, започна да движи с охрана за да покаже колко е велик, като през времето губеше връзки заради арогантното си държание и чисто и просто ни писна, а не е толкова велик колкото го изкарват. Ако беше б.б. сигурно нямаше да направя това, нали? Като си се гушил с пари и някой ти е спрял кранчето не е особено приятно, просто факта, че тия пари се погубваха по коли, апартаменти, к**ви и прочие не е приятен. Има други неща към които могат да се пренасочват тия пари. Ще се подбие цената със сигурност. Ще има повече рекламодатели. Но от друга страна ще си браним ъплоудърите и хората в съда. Ние не ламтим за пари, достатъчно е ако това ни ангажира през цялото време до докарваме толкова колкото да сме спокойни, за труда на 'break' като програмист и дизайнер да бъде оценен както и на останалите. Арена-та застана зад тях защото знае, че ще получи трафик също така и ще намажат от цялата работа. Но скоро и те ще се отдръпнат.

Относно коментарите без факти, за корпоративни интереси и инвестицията за сървъри от 15-25 бона. Звучи ми доста пошло, има ли зрънце истина?
Сървърите струваха 4000. Относно инвестицията, няма инвестиция. Има хора, които ни подкрепят и ни помагат, но всичко останало е заработено с чист труд. Корпоративните интереси са абсолютен популизъм. Това че рекламодателите остават с нас не означава че има корпоративни интереси. Просто харесват сегашното управление, а не предишния шеф. Самият трафик остава при нас, тях ги интересува трафика. Рекламодателите са независими - рекламират заради трафика, който получават, това е логично.

А какви са плановете за напред, някакви по генерални промени като се абстрахираме от лайк бутоните и турския превод, който събуди онлайн националистите?
Няма да има такива неща. Опитахме да въведем новости, но някои не бяха добри и не се харесаха. Съответно ги премахнахме. Днес пуснахме балоните за обикновените потребители. Пуснахме каталог музика. Въвеждаме новости, махнахме забраните за аватари на доста потребители, има потребители от години със забрана на аватар поради нарушение, работим за тях - работим за хората.
Относно екипа, каква част остана, нови лица, как стои въпроса с ъплоудърите - имате ли планове да привлечеш част от стария екип?
60% от ъплоудърите останаха. 10% не взимат страна и не качват нищо. Новия екип е с хора част от които са стари членове на екипа ни от преди 5-6 години. Екипа в сайта се сменя 5-6 пъти вече. "Новите" хора заставащи зад нас са дефакто старите хора от Екип. Другите са приятели, наши хора, на които имаме доверие.

Относно коментарите и влиянието на бившето ръководство?
Радваме се че поне телевизиите не коментират тия работи, щеше да стане страшно за обществото като цяло. Където може да се въздейства вероятно са успяли, дори не знаем какво са говорили. Не мислим че сме излъгали със становището си, като обявихме, че "хакери" са копирали замунда. За нас точно като такива действаха. Флуудеха сайта и спамеха последните дни. Това че са наречени така от 'break' не противоречи на следващото изявление. Малко глупаво стана това с анонсите, но може би защото 'break' беше напрегнат и се е поддал на напрежението. Ако не искахме да пускаме сайта, нямаше да отваряме дискусия във форума. Да отговаряме на хората. Точно за това спираме със съобщенията и анонсите за да не ги занимаваме с тия неща. Хората се интересуват от други работи - да си цъкат вътре, могат да си цъкат, така че всичко е наред.

От форума

Кой до момента е прибирал пари от Zamunda.net и верни ли са твърденията че само ти и екс шефа на тракера сте получавали част от приходите?
break: Получавал съм заплата, но не за работата ми по този сайт, а за стотиците други проекти, които съм направил. Заплата от 1000лв., която не отговаря на кадър, като мен. Не се чуствам гузен, и не мисля, че платеното се оправдава за работата ми свършена по този сайт. Бил съм на трудов договор и съм работил по стотици проекти, писане на кодове, оптимизация, дизайни. Създал съм го това нещо, не за да ламти за пари и да ги харчи по курви, коли, апартаменти, пиене и т.н. Политическите амбиции бяха връх на сладоледа! Въпреки техните твърдения, че ми е платено, че това е подготвяно с месеци, едва ли не години, това не е вярно! Само аз имах достъп до домейна и само аз ще имам и за напред! Търпях дълго време тяхното управление, 5,6 екипа търпяха също, всички потребители търпяха също, като че ли са длъжни на някого! Сигурността в сайта е най-важната на този етап. Както вече казах, по-голямата част от приходите ще са предназначени за адвокатски хонорари. Реално за поддръжката на сайта не са нужни десетки хиляди левове. Нито един от администраторите или ъп-овете, които бяха привикани в съда по някое от делата, не получиха защита от бившото ръководство!
Какво ще се случва с ZAMUNDA.NET?
break: За момента всичките ни ресурси са ангажиране с техническите затруднения, флуда, атаките, спама и одържането на фронта. Бъдещето на сайта ще зависи от предимно от Вас, вашите идеи и желания. Това обаче е тема на една друга доста по обширна дискусия, която ще се проведе в съвсем обозримо бъдеще
Какво се случва с екипа на сайта, за какви проблеми ставаше въпрос?
break: Екипа в момента е свит и тепърва ще се образува. Техническите проблеми имаха общо със свалянето на бекъпа, проблемите дойдоха в следствие на хакерските им постъпки, след като имат кода реално разполагат и с дупките по него и знят как да действат. Разполагат с достатъчен ресурс да манипулират и наемат хора, които да ровичкат. Вътрешния преврат се дължи на амбициите на бившето ръководство да агитира потребителите с пред изборни кампании за определена политическа партия, което само по себе си щеше да е най-лошото последствие за сайта.
Как стои въпроса с "новата Zamunda.NET" относно авторските права на продукции в кината и т.нар. банвани филми, българските продукции и цялата шашма за която се спекулира доста време че бива получаван хонорар от тракера ?
break: При предоставяне на документи за авторско право ще се премахват въпросните материали, така както е в цял свят. Проблема до сега беше, че без документи се премахваха такива материали и реално бяха засегнати хиляди торенти без основание! По този начин процедират всички легални сайтове. Все пак материали, като обложки и др. подлежат на авторско право, което ще уважим. Но не можем да попречим да се появи отново в сайта. Процедурата по премахване ще бъде такава, каквато трябва да бъде.
Защо бяха изтрити/блокирани толкова много потребители и ще им бъде ли оказан достъп до сайта за в бъдеще?
break: Изтритите акаунти бяха основно по тяхно желание, те избраха акаунтите им да бъдат изтрити/спрени. Другите спрени акаунти са поради нарушение на правилата на сайта - СПАМ, писане на латиница. Реално са изтрити не повече от 100 акаунта. За това мога да гарантирам! Заличени са акаунтите на бившото ръководство за да се затвори достъпа за тях до важна информация в сайта. Част от ъп-овете сами пожелаха да им бъдат затрити акаунтите. Другите спрени и изтрити акаунти са заради СПАМ
Причините за лъжливите съобщения?
break: Не е имало лъжливи съобщения. Първоначално имахме технически проблеми след това изтече базата и на края се сблъскахме с DDoS атаки.
Причините за цензурата?
break: Цензура няма. Форумът и сайта е оспамен от поддръжници на бившото ръководство и всички предприети мерки са били в отговор на изливащия се спам.
Причини за отказ на сайтове за субтитри за постване на линкове в торентите?
break: Контактите и влиянието на бившото ръководство са достатъчно големи за да продължат да опитват да манипулират мнението на други сайтове с цел оказване на всякакъв възможен натиск.
Откраднат ли е ZAMUNDA.NET ?
break: Ние действахме против тях, да. Не може да кажем, че нещо е откраднато, като не можем да посочим от кого е откраднато. Някой реално с факти може ли да посочи кой е бил собственик до сега? Собственик е домейна сам на себе си, .нет е домейна от 2007г. Който има достъп до него реално може да направи преврат. Ако идеята на преврата беше да затрием всичко и да вземем пари, до сега да е продаден сайта и да не обръщаме внимание на потребителите и спама, който генерират. Сами погледнете анкетата в сайта, все още не е сменена. Такава е каквато беше преди да стане преврата.
В дискусията се споменава, че върховата точка на наглостта на старото ръководство е желанието им да използват тракера за политически цели. Повече за политическата партия?
break: Политическата партия не е важна, не му е сега времето и е рисково да се споменава. Ще образуваме още врагове срещу нас по този начин. За момента са ни достатъчни. Ще обявим в коя партия щяха да получат позиции на по късен етап.
Без да делим ново и старо ръководство, как ще ни спечелите отново ?
break: Не приемам да се наричаме "новото ръководство", тук ръководство няма, тук сме само приятели на вас потребителите. Изградили сме го този сайт преди много години, търпяли сме много и сме си мълчали заради влиянието на група хора. Дойде момент в който станахме по-силни от тях, това е нормално след като дълги години се харчеха пари за курви, коли, апартаменти, мутри, пиене и т.н., а в същото време ръководство доведе до занемаряване сайта и грубо отношение към потребителите.


Ексклузивно: Отговорите на ръководство на ZAMUNDA.SE

Личен коментар директно от източника

Как ще оправдаете твърденията за политическите си интереси и тяхната насоченост, а именно че целта е лична изгода, а не пост идеалните цели за пиратска партия и постигане на целите на P2P обществото?
- Това е нелепо, повечето от колегите бяха наясно че търсим начин да направим крачка напред. Няма как те да саботирали влизането в партийните листи, тъй като това беше анонсирано в последствие. Историята е много дълга и започва от преди няколко години, но няма да отклоняваме темата.
От другия лагер пуснаха информация за интернет доставчици пренасочващи потребители от .net към .se - това е наистина много сериозно обвинение, нарушаващо гражданските свободи и сочещо за своеволия потвърждавайки информацията за контактите на бившото ръководство (Вас) ще успеят ли да го потвърдят и до колко е вярно?
Това за доставчиците, няма защо да питате мен или екипа, питайте провайдерите, ако има такива.
До колко са верни твърденията че замунда има ресурса, но управлението до сега е пречило на прогреса на сайта - спрения музикален каталог и други екстри които ще бъдат пускани (каталога беше готов и достъпен през url от преди доста години) ?
За музикалния каталог също е вярно - не искахме да го пускаме, за да е навлечем още повече проблеми на сайта.Екстри, като обвързване на торенти, потребители и facebook, изобщо не може да се коментират. Това е възможно най-лесния начин да се съберат данни за потребителите. Представяте ли си? Те сами казват, какво и от къде свалят. Това подлага потребителите на сериозен риск, през най-голямата "шпионска" мрежа. Разбира се, че сме против такива "допълнения". Новото ръководство осъжда, че се е водила крайна диктатура при управлението "каквото се каже това се правеше", а дискусиите са се водили около малки глупави въпроси като да се забрани едновременно да се ползват жанровете "драма" и "комедия" при филмите. Коментар?
В Екип има йерархия, както и в целия сайт, но всичко се обсъжда. Когато нещо не е от компетенцията на някой, той се обръща към по-старши. Скритите форуми са пълни с дебати. Точно за това някои решения се проточват със седмици, дори месеци, защото няма единно становище. Мнението на всеки тежи. Нали за това сме екип.
Имаше популистки изказвания за корпоративни интереси и големи инвестиции (15-25 бона за сървъри) при "преврата" - от там отговориха че сървърите са за 4000 и няма корпоративни интереси, а инвестицията е лично тяхна заработена с честен труд. Възможно ли е това, как стоеше въпроса с поддръжката на тракера като финансова основа ?
Сървърите се предплащат поне за три месеца, проверете в хостинг компанията. И наемането е по-скъпичко от колкото са ви го представили.(в момента дискутирам този въпрос с Leaseweb за да дам още информация базирана на факти, а не на твърдения)
Относно "новият" тракер, ще има ли промени, какви са плановете за напред, остава ли на zamunda.se или ще се търси нов имидж, как стоят нещата с екипа от другата страна казаха че 60% от ъплоудърите остават с тях, а 10% не заемали страна все още ?Относно ъплоудерите, картинката е съвършено различна. Над 90 % от ъповете са при нас. Това са хората, които работят от години с този екип и му имат пълно доверие. Брейк никога не е работил с тези хора. За това тръгнаха с нас веднага. И останалите ще се върнат. Те са горди, че са ъплоудери в замунда, защото това означава качество, което се гради с години.
Отказахте ли се изцяло от ZAMUNDA.NET всичко вече ще се премести на .se или ще предявявате още претенции и опитвате да върнете .NET? Започвайки и привличайки чрез медиите спама и т.н. към .SE говори че сте се отказали от .NET и всичко в момента е с цел по-скоро да се привлекат потребители и настройването на хората срещу деянието на другия лагер. Има ли още цел за връщането на стария домейн ?
В момента работиме с .se. Ако си върнем домейна, ок, ако ли не - здраве До къде стига истината в твърденията на другия лагер, спрямо обвиненията за разхищенията за "к**ви, коли, апартаменти" и прочие, както и заплащането на екипа?
За заплатите - от екипа на сайта никой не взима пари. Вероятно break говори за заплатата си в Линкос, която до колкото знам доста е превишавала 1000. Нека ви прати един фиш и ще се убедите, както и на каква  сума е осигуряван.

От форума

Ще бъде ли възстановена база данните с торентите или надеждите са напразни?
Работи се непрекъснато. Просто изисква време. Относно политическите амбиции.
Видях че са възникнали въпроси на тема "политически партии". Точно аз съм човекът който може да внесе яснота, защото пряко участвам в това и съм отдаден на тази кауза от години. Не случайно по месеци стоят, като важни всички теми засягащи проблемите в Интернет. Твърдо вярвам в идеите си и заставам зад всяка казана от мен дума, а аз обичам да говоря по тези въпроси. Надявам да не ви досадя. Единствено политическо може да е решението на проблемите в мрежата и извън нея, като правото на свободен обмен на информация, защита на личните данни, тайната на кореспонденцията, правото на лично пространство и поверителност, борба с агресивното задържане на данни, въвеждане на правото на достъп до Интернет, като основно човешко право, реформа в законодателството, свързано с авторските и сродните им права с отчитане на интересите на потребителите и авторите, отхвърляне на патентите и всички други законови институти, пораждащи частни монополи. И то не само в страната, а задължително в Европейския парламент. Това са нещата за които работят всички Пиратски партии по света и още не мога да разбера, нещо по-малко ли сме от останалите европейци та продължаваме да дремем. Хубавото е, че все пак последните години интернет обществото се събужда - събитията свързани с ACTA го показаха. Проблемът обаче, че Народното събрание гласува такова споразумение остава. Остава защото лобитата на компаниите от бранша си имат депутати, които да пробутат текстовете, а останалите от некомпетентност дори да не разберат какво гласуват. А къде е потребителят? Него кой го представлява? Поправки в законите, само Заки Соколов ли да предлага? Ние няма ли какво да кажем по въпроса? Имаме, ама кой ни слуша, ако не залеем улиците. Интернет обществото има място там където се коват законите и се решава съдбата му! И рано или късно ще го получи. Хапя си задника от яд, че и на тези избори нищо не се случи. Та това са политическите амбиции на някои от управляващите Замунда. Да има Пиратска партия. А ако не тръгне от флагмана на пиратството в Родината Замунда, не знам от къде другаде и кой ще и повярва. Кофти, че Бойко абдикира и изборите се оказаха предсрочни. Много късно се задействахме и изтървахме голям шанс. Сигурен съм, че много от вас щяха да ни подкрепят. Не се отказахме обаче. Опитахме по друг начин, макар и той да не стана - да сключим "договор" със съществуваща партия, че в платформата и влизат основните принципи на пиратското движение и забележете - да излъчим свои представители в техните листи. Ясно беше, че така ще се съберат много по-малко съмишленици отколкото, ако направим собствено движение и успехът на начинанието е съмнителен, но в името на каузата го направихме. Уви, не стана. Войводите не ми отговориха. Вероятно са взели писмото ми за майтап . Не е етично да ви споделя с кой стигнахме почти до финала, защото нямам тяхно разрешение да го направя, особено в тази водевилна ситуация около Замунда, но със сигурност няма от какво да се срамуваме. Всъщност говоря за хора от чиито среди излезеха яростни противници на ACTA, работят активно за електронно правителство и софтуер с отворен код в държавната администрация и пр. Това искахме да предложим ние, не адвокати, а истинска защита. Не знам кой пират би бил срещу това, но знам, кой не ми го е казал в очите и сега омаловажава всичко постигнато и прецаква бъдещото.


Част от информация, която ми дадоха и двете страни е доста чувствителна за това и няма да бъде оповестена публично. Върху дискусиите има нанесени само малко промени да са се запазят част от фактите, които могат да засегнат 3-ти лица (това не включва партийни интереси и т.н.).